Sunday, January 16, 2011

::Mexican Bun::



Bahan2:

Doh Bun
- 500gm highprotien flour
- 75gm gula castor
- 3 st dry yeast
- 1 st garam
- 1 biji telur
- 250ml susu segar
- 60gm butter

Filling
-200gm butter
-1 st esen vanilla
-70gm brown sugar

Topping
-200gm butter
-160gm gula icing
- 3 biji telur
- sedikit coffee emulco
- 200gm tepung gandum

DO it !!

DOH :
- Masukkan tepung, yeast, garam, telur dan susu segar. Adunkan hingga menjadi adunan.
- Kemudian, masukkan butter dan bulat2kan mengikut saiz yang dikehendaki. Tutup adunan dan ketepikan selama 20min.

FILLING :
- Putar butter selama 3 min sehingga kembang.
- Masukkan brown sugar dan esen vanilla. Putar hingga sebati dan simpan di dalam peti sejuk.

TOPPING:
-Putar butter dengna kelajuan sederhana selama 5min. Perlahan2 masukkan gula icing, telur dan coffee emulco.
- Masukkan tepung dan putar perlahan selama 5 min. Ketepikan

     - Leperkan doh yang telah kembang td di atas tapak tangan. Masukkan filing dan tutup rapat2 supaya  
        filling x terkeluar dan bakar sehingga masak.
     - Angkat dan ketepikan selama 30min.
     - Paipkan filling di atas bun dan bakar selama 15 min hingga perang.
     - Sedia untuk dihidangkan...sedap ketika panas2..slmat mencuba..

No comments:

Post a Comment

::s!mpLe & e@sy dish:: Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino