Sunday, January 16, 2011
::Mexican Bun::
Bahan2:
Doh Bun
- 500gm highprotien flour
- 75gm gula castor
- 3 st dry yeast
- 1 st garam
- 1 biji telur
- 250ml susu segar
- 60gm butter
Filling
-200gm butter
-1 st esen vanilla
-70gm brown sugar
Topping
-200gm butter
-160gm gula icing
- 3 biji telur
- sedikit coffee emulco
- 200gm tepung gandum
DO it !!
DOH :
- Masukkan tepung, yeast, garam, telur dan susu segar. Adunkan hingga menjadi adunan.
- Kemudian, masukkan butter dan bulat2kan mengikut saiz yang dikehendaki. Tutup adunan dan ketepikan selama 20min.
FILLING :
- Putar butter selama 3 min sehingga kembang.
- Masukkan brown sugar dan esen vanilla. Putar hingga sebati dan simpan di dalam peti sejuk.
TOPPING:
-Putar butter dengna kelajuan sederhana selama 5min. Perlahan2 masukkan gula icing, telur dan coffee emulco.
- Masukkan tepung dan putar perlahan selama 5 min. Ketepikan
- Leperkan doh yang telah kembang td di atas tapak tangan. Masukkan filing dan tutup rapat2 supaya
filling x terkeluar dan bakar sehingga masak.
- Angkat dan ketepikan selama 30min.
- Paipkan filling di atas bun dan bakar selama 15 min hingga perang.
- Sedia untuk dihidangkan...sedap ketika panas2..slmat mencuba..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
::s!mpLe & e@sy dish:: Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino
No comments:
Post a Comment